top of page
POLwebsite.jpg

Systemisch werk

Een systeem is een geheel van elementen die met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden. Het geheel is meer dan de optelsom van losse elementen. De werking van het systeem kan niet alleen maar worden verklaard aan de hand van deze elementen. Er is een kracht die voor beweging zorgt in het systeem. Deze kracht is op zichzelf onzichtbaar maar wordt zichtbaar in de dynamieken en patronen die hieruit voortkomen. Je kunt het vergelijken met de wind die zelf onzichtbaar is maar zichtbaar wordt in de beweging van de bomen. 

Ook een familiesysteem is veel meer dan de optelsom van de leden. Onopgeloste zaken, onverwerkte ervaringen, verzwegen gebeurtenissen enz. kunnen doorwerken in een familie en worden onbewust doorgegeven aan een volgende generatie totdat ze helemaal gezien en erkend worden. Deze verstoringen in het systeem kunnen effect hebben op jou en voor belastende patronen in je leven zorgen. Niemand kan zich onttrekken aan het familiesysteem, al woon je aan de andere kant van de wereld en heb je met niemand contact. Systemisch werk maakt onzichtbare zichtbare dynamieken zichtbaar.

 

Ik heb de opleidingen Systemisch Coachen en Familieopstellingen gevolgd bij Elmer Hendrix van het Instituut voor Systemisch Werk.

FAMILIEOPSTELLINGEN

Een familieopstelling is een vorm van systemisch werk. Als je steeds tegen dezelfde dingen aan loopt waar je last van hebt, kun je dit onderzoeken door een familieopstelling te doen in een groep. Nadat je, zoals we dat noemen ‘je vraag hebt ingebracht’, beslist de begeleider wie en wat er opgesteld wordt. Er wordt aan deelnemers gevraagd of ze ‘representant’ willen zijn voor familieleden, voor deel-aspecten (zoals iemands kindsdeel of overlevingsmechanisme) en abstracties (zoals oorlog of geheim). Je hoeft dus niet je familie mee te nemen naar een opstelling ;)

Als de representanten in het werkveld staan gebeurt er iets wonderlijks: hoewel ze niets weten over de personen of de aspecten die ze representeren gaan ze ‘iets’ voelen. Behalve emoties en gemoedstoestanden voelen ze ook waar ze moeten staan en waar hun aandacht naar toe gaat. Hoe dat komt weten we niet, we weten alleen dát het gebeurt en dat dat waardevolle informatie geeft. Het lijkt een soort rollenspel maar het is niet gespeeld. Er wordt zichtbaar wat er in de onderstroom speelt, bijvoorbeeld dat je onbewust de pijn van je ouders meedraagt, dat iets of iemand wordt buitengesloten, dat iemand wel of niet gezien wordt, of dat iemand onbewust ‘verstrikt’ is met een familielid uit een eerdere generatie. Deze dingen zorgen er voor dat het niet goed stroomt in het systeem en in je eigen leven. Je gaat voelen wat dat met jou doet en wat het van je vraagt en dat gaat dieper dan begrijpen en verklaren met je hoofd. Het gaat er nooit om iets te ‘fixen’ maar om het erkennen van de realiteit. Dat kan heel bevrijdend zijn en het kan ervoor zorgen dat dingen op hun plek vallen. Je wordt geraakt en er begint iets in je te verschuiven. Er komt een ‘helende beweging’ op gang in jou waardoor patronen langzaam op een natuurlijke manier, van binnenuit kunnen veranderen. Dat kan nog (maanden)lang na de opstelling doorwerken.

Het blijft lastig om dit uit te leggen. Net zoals je niet kunt uitleggen hoe appeltaart smaakt. Het is iets wat je zelf alleen maar kunt ervaren of proeven. Je kunt ook meedoen aan een familieopstelling als representant (echt, iedereen kan dit!) of als toeschouwer. Dat kan een goede manier zijn om er kennis mee te maken. En zelfs dan kun je net zo goed geraakt worden als andere deelnemers. De thema’s die aan bod komen zijn namelijk universeel.

Kijk bij 'Activiteiten' voor data en kosten familieopstellingen

 

 

INDIVIDUELE SYSTEMISCHE SESSIE

 

Wil je liever niet in een groep? Dan kun je terecht voor een individuele sessie in de vorm van een innerlijke opstelling, werken met vloerankers, systemisch lichaamswerk, al of niet in combinatie met ademwerk. De werkvormen zijn anders, de systemische manier van kijken is hetzelfde. Ik kijk altijd ter plekke welke werkvorm het meest geschikt is. Dat is voor elke vraag en voor iedereen anders. 

 

Een individuele systemische coaching duurt maximaal 90 minuten en kost €110

bottom of page