top of page
POLwebsite.jpg

path of lovE RETREAT

In juni 2019 heb ik deelgenomen aan een 7 daags retreat van Path of Love. Deze organisatie is opgezet door Rafia Morgan en Turya Hannover. Bijzonder inspirerende mensen die op hun beurt weer geïnspireerd zijn door Osho. Dat was duidelijk merkbaar aan de lichaamsgerichte activiteiten. Door middel van dagelijkse dynamische meditaties en urenlang dansen brachten we via ons lijf tot uitdrukking wat er van binnen leeft en vaak onderdrukt wordt. De inzichten die dit opleverde deelden we vervolgens met een vaste groep. Radicale eerlijkheid en de bereidheid dit in alle openheid tot uitdrukking te brengen vormden de voorwaarden om echt de diepte in te kunnen gaan. Een andere voorwaarde hiervoor was de geweldige begeleiding die een veilige omgeving wist te creëeren. 

 

Het is haast ongelooflijk wat we allemaal met ons mee dragen en voor onszelf houden. Onze schaduwkanten die we onderdrukken, pijn, verdriet en vooral boosheid, zo veel boosheid. We maken ons klein door schaamte en schuld hierover. 

Het delen hiervan was zo helend en bevrijdend! Zeker in een omgeving waar niet geoordeeld werd, waar ik me gehoord en gezien voelde. Ook het contact maken met mijn eigen grootsheid en dit te delen was fijn. In plaats van ‘wie ben ik om.....’

 

Verantwoording nemen voor je schaduwkanten. In het Engels is hier een mooie term voor: ‘to own’. Je ervan bewust zijn dat jouw schaduwkanten en oordelen van jou zijn en dat het aan jou is hiermee om te gaan. In plaats daarvan projecteren we meestal al onze shit op anderen. We worden door iemands gedrag getriggerd en dan gaan we los. Maar de emoties die we voelen en onze reacties worden niet veroorzaakt door anderen, ze zijn het gevolg van onze conditionering, onze (denk)patronen. Het vraagt om moed en radicale eerlijkheid om door het verdedigingsmechanisme van het ego heen te kunnen breken. Zodat we de verantwoording voor oude pijn kunnen nemen en deze helemaal kunnen doorvoelen. Dan lost de lading op en verdwijnen de triggers. 

 

Aan het einde van het retreat was iedereen zo open en liefdevol naar zichzelf en anderen. Heel wat doorbraken en diepe inzichten vonden er plaats. Om hiermee in verbinding te blijven werden er gedurende een maand na het retreat nog (virtuele) meetings georganiseerd. Dat gaf heel veel steun en hielp het proces voort te zetten, om wakker en alert te blijven, eerlijk en helder. Conditionering en patronen ontstaan niet van de een op de andere dag en het doorbreken ervan vraagt heel veel toewijding.

Zelf heb ik nog steeds regelmatig contact met mijn retreat-maatjes. Door met hen te delen zie ik mezelf en zie ik waar ik sta. Even alles ‘her-inneren’. Overigens biedt de organisatie verschillende mogelijkheden om in contact te blijven met ‘the Path of Love’.

 

Voor mij was het ‘the best retreat ever’. Een dikke aanrader! Meer informatie over het retreat en de organisatie vind je op https://pathretreats.com

bottom of page