top of page

Ademwerk

 

Zoals je ademt leef je. Dat klinkt misschien wat vreemd maar het is echt zo. Mensen die vol vertrouwen in het leven staan en het leven kunnen nemen zoals het is, ademen doorgaans rustiger en meer naar de buik dan mensen die meer moeite hebben met het leven, veel piekeren of vaak angstig zijn. Bij de laatste groep zie je vaak een onrustiger en oppervlakkiger adempatroon.

Ademen gaat vanzelf, daar hoef je niet over na te denken en niets voor te doen. Het wordt geregeld door je autonome zenuwstelsel. Als je schrikt stokt je adem, als je huilt schokt je adem, als je bang bent houd je je adem in, als je piekert adem je oppervlakkig, als je sport haal je meer adem. Helemaal vanzelf. Je adempatroon past zich aan aan je fysieke activiteit en gesteldheid en wordt beïnvloed door hoe je je voelt en je emoties.

Het mooie is dat je je ademhaling ook bewust kunt sturen om je zenuwstelsel in balans te brengen en je welbevinden te beïnvloeden. Zo kun je voor meer rust en helderheid in je hoofd zorgen en kun je je hartslag en bloeddruk beïnvloeden. Als je rustig en wat dieper doorademt terwijl je een intense emotie voelt, maak je er als het ware meer ruimte voor. Je kunt je emotie dan voelen zonder er in te verdwijnen.

ADEMCIRKEL

 

Er zijn verschillende manieren van ademen die ingezet kunnen worden om bepaalde effecten te bewerkstelligen. Ik werk heel graag met de verbonden ademhaling omdat deze ontzettend krachtig en helend is. Ongeveer twee keer per maand organiseer ik een ademcirkel, zo noem ik een ademsessie in een groep.

Tijdens een ademcirkel lig je op een matrasje en ga je dieper ademen. Daarbij laat je de in- en uitademing zonder pauzes ertussen op elkaar volgen. Dat noemen we een verbonden ademhaling. Door zo te ademen gaat er veel levensenergie (prana) stromen en je bewustzijn verruimt. Dat kan van alles in beweging brengen. Spanning in je lijf die ontstaan is door, vaak onbewust, dingen te onderdrukken of vast te houden, kan verzachten en zelfs oplossen. Het denken verdwijnt wat meer naar de achtergrond en er komt ruimte voor voelen en helder weten. Er kunnen spontaan beelden, emoties en inzichten naar boven komen. Je hoeft niet te weten wat, hoe en waarom, je hoeft het alleen maar door jou heen te laten gebeuren. Door te blijven ademen en in contact te blijven met je lijf kun je alles gewoon waarnemen zonder erdoor overweldigd te worden. Je kunt dingen ineens in een heel ander perspectief zien en soms ervaar je een allesomvattende stilte of vrede. Aan het einde van een sessie is er rust en helderheid. 

 

Een ademcirkel is een fijne manier om even te ‘resetten’ en alle onbewust opgebouwde spanning in beweging te brengen zodat de energie weer lekker door kan stromen. Onder  ‘activiteiten’ vind je de planning van de ademcirkels. Wil je wel graag een verbonden ademsessie maar niet in een groep, dan kun je een afspraak maken voor een individuele sessie. Een privé sessie met een eigen groep is ook mogelijk. 

ADEMCOACHING

Wil je iets onderzoeken of wil je naar een verstoring in je adempatroon kijken, maak dan een afspraak voor een ademcoaching. We onderzoeken samen hoe je ademt, waar het wel en niet stroomt, wat er in de weg zit en hoe het beter kan. 

Mijn ervaring is dat er onder een verstoord adempatroon vrijwel altijd een diepere oorzaak ligt zoals bijvoorbeeld langdurige stress, een ingrijpende gebeurtenis en onderdrukte emoties. Ademcoaching kan in dat geval heel goed gecombineerd worden met systemisch (lichaams)werk. Eén sessie kan al voor veel verheldering zorgen. Om het proces dat opgang komt te ondersteunen krijg je ademoefeningen mee die je zelf thuis kunt doen. Doorgaans kijken we na een week of 3 na de eerste sessie of je nog meer ondersteuning nodig hebt en zo ja, op welke manier.

 

Een ademcoaching duurt maximaal 90 minuten en kost €110

bottom of page